fbpx

Bettskena

Har du problem med käkleden, stela käkmuskler eller huvudvärk på morgonen, kan det vara ett tecken på att du pressar tänderna nattetid. En del människor kan till och med pressa tänderna dagtid. Då behöver du en bettskena, som förebygger problemen, samtidigt som den skyddar tänderna.

Bettskena mot tandgnissling

En bettskena är en anpassad skena som framställs av mjuk- eller hårdplast och är utformad för att passa den enskilda patientens mun. Den används främst för att korrigera bettproblem och för att ge skydd mot slitage som man kan få om man gnisslar tänder.

Tandgnissling, även känt som bruxism, är ett vanligt problem där många människor gnisslar eller pressar tänderna under sömnen. I vissa fall kan detta orsaka betydande skador på tänderna och leda till problem med käkleden. För att motverka dessa problem kan en bettskena användas under natten. En bettskena skyddar tänderna och hjälper till att avlasta käken från den stress och det tryck som tandpressningen skapar. Genom att regelbundet använda en bettskena kan man förebygga långsiktiga skador och minska symptomen på bruxism.

Genom att regelbundet använda en bettskena kan man minska käkens belastning och trycket på käkmusklerna, vilket i sin tur kan lindra symptomen av bruxism. Detta förebygger många komplikationer som kan uppstå till följd av långvarig tandpressning eller tandgnissling.

Upplever du problem som stela käkmuskler, morgonhuvudvärk eller tandgnissling under natten? Våra bettskenor kan vara svaret. De är också effektiva för de som pressar tänderna under dagtid. Boka en konsultation i våra kliniker i Stockholm idag för skräddarsydda bettskenor och investera i din munhälsa med professionell tandvård.

patient håller upp bettskena mot tandgnissling

Hur används en bettskena?

En bettskena är skräddarsydd för att passa perfekt till en individuell patients munstruktur. Syftet med en bettskena är att skydda tänderna mot skador orsakade av bruxism, såsom tandgnissling och tandpressning under sömnen. För att effektivt använda bettskenan, placeras den i munnen under natten för att fungera som en barriär mellan de övre och nedre tandraderna. Detta förhindrar direktkontakt mellan tänderna och minskar därmed risken för slitage och skador på emaljen.

Fördelar med att använda bettskena

Förbättrad sömnkvalitet: Många patienter rapporterar bättre sömn tack vare minskat obehag från tandgnissling.

Förebyggande av tandfrakturer: Bettskenan skyddar mot hårt tryck som kan leda till sprickor eller brott på tänderna.

Tecken på att du kan behöva en bettskena

Om du undrar om du kan behöva en bettskena, finns det några tecken och situationer som kan indikera att det är lämpligt att överväga en:

 • Tandgnissling och tandpressning (Bruxism): Om du gnisslar eller pressar dina tänder regelbundet, särskilt under sömnen, kan detta vara ett tecken på bruxism. Detta tillstånd kan leda till slitage på tänderna, och en bettskena kan hjälpa till att skydda tänderna från ytterligare skador.
 • Smärta i käken eller tänderna: Regelbunden smärta i käken, tänderna eller kring ansiktet när du vaknar kan vara ett tecken på att du pressar käken eller gnisslar tänderna hårt under natten.
 • Huvudvärk: Återkommande spänningshuvudvärk, särskilt på morgonen, kan också vara relaterade till bruxism.
 • Känsliga tänder: Om dina tänder plötsligt blir mer känsliga för varma eller kalla drycker och mat, kan det bero på att emaljen slitits ner från tandgnissling.
 • Tandskador: Om du märker att dina tänder är spruckna, flisade eller att fyllningar lätt går sönder, kan detta vara ett tecken på att du behöver en bettskena för att skydda mot de kraftiga krafterna från tandgnissling.
 • Ändrade tänder eller bett: Om det finns synliga förändringar i hur dina tänder passar ihop när du biter ihop, kan det vara ett resultat av långvarig bruxism.

Om du känner igen dig i något av dessa symptom är det en bra idé att boka en tid hos en tandläkare. De kan göra en noggrann undersökning och avgöra om en bettskena är lämplig för dig. Tandläkaren kan också ge råd om andra behandlingsmetoder eller övningar för att minska effekterna av bruxism.

Olika typer av bettskenor

Hård bettskena

Hårda bettskenor tillverkas av en robust plast som erbjuder en hög skyddsnivå. Dessa skenor är särskilt lämpliga för personer med svår bruxism eftersom de är designade att motstå intensivt tryck och gnissling. Valet av ett hårt material säkerställer att skenan inte bara skyddar tänderna effektivt utan också varar längre, vilket gör den till en utmärkt investering för dem med kraftigare tandgnissling.

Mjuk bettskena

Mjuka bettskenor är tillverkade av flexibel plast som erbjuder komfort och anpassningsförmåga. De är idealiska för lättare fall av bruxism eller för patienter som nyligen har börjat använda en bettskena. Dessa skenor är lämpliga för att ge grundläggande skydd och för att lindra obehag, vilket gör dem till ett utmärkt förstahandsval för de som söker både lindring och användarvänlighet.

Processen för bettskena

 1. Konsultation: Besöket börjar med en konsultation där tandläkaren utvärderar din käkfunktion och diskuterar dina symptom och behov.
 2. Tagning av avtryck: Om en bettskena rekommenderas, tas ett precist avtryck av dina tänder för att skapa en modell av din mun.
 3. Tillverkning av skenan: Denna modell används sedan för att tillverka en bettskena som är perfekt anpassad efter din mun.
 4. Uppföljningsbesök: När skenan är klar, kommer du tillbaka för att prova den. Tandläkaren kan behöva göra mindre justeringar för att försäkra att skenan passar perfekt och är bekväm.

Skötsel – Tips för Långvarig Användning

 1. Rengöring: Rengör bettskenan regelbundet med mild tvål och vatten. Använd inte hårda borstar eller slipande rengöringsmedel som kan skada plasten.
 2. Förvaring: När skenan inte används bör den förvaras i ett etui för att skydda den från damm och skador.
 3. Vanliga misstag: Undvik att lämna skenan i direkt solljus eller i extremt varma eller kalla miljöer, vilket kan deformera plasten.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du maximera livslängden och effektiviteten av din bettskena och njuta av långsiktiga fördelar med din behandling.

1 års garanti

När du skaffar en bettskena hos Tandea bjuder vi på 1 års garanti. Boka en undersökning idag!

Boka en tandundersökning hos Tandea

Om du misstänker att du behöver en bettskena kan du boka en tid med en tandläkare för en grundlig tandundersökning. Tandläkaren kommer att bedöma dina symtom och ditt tandbett för att avgöra om du lider av bruxism, vilket kan orsaka skador på tänderna. Om en bettskena är nödvändig ger vi dig information om nästa steg, inklusive hur skenan anpassas efter din mun.

Tandea hjälper dig med en skräddarsydd behandling mot tandgnissling. Boka en tid hos oss idag och ta första steget mot en bättre munhälsa.

Vanliga frågor om bettskenor

Livslängden på en bettskena kan variera beroende på materialet, hur ofta den används, och hur väl den sköts. Regelbunden kontroll hos tandläkare är rekommenderad för att bedöma skicket på bettskenan.

Fördelarna inkluderar skydd av tänderna mot ytterligare slitage, minskning av huvudvärk och käksmärtor samt bidrag till en bättre sömnkvalitet genom att förhindra tandgnissling.

Bettskenor bärs vanligtvis när man sover. Det är viktigt att följa instruktionerna från din tandläkare om hur och när bettskenan ska användas för att uppnå bästa resultat.

Bettskenor kan antingen köpas färdiga i butik eller anpassas individuellt av en tandläkare. En anpassad bettskena, gjord av tandläkaren, ger ofta bättre passform och behandling.

Det finns huvudsakligen två typer av bettskenor: mjuka och hårda. Mjuka bettskenor är vanligen tillverkade av ett flexibelt material och används för mildare fall av tandgnissling. Hårda bettskenor är gjorda av fastare material och är mer hållbara, används ofta för svårare fall av tandgnissling eller TMD-störningar.

En bettskena är en tandvårdsbehandling som används för att skydda sina tänder mot slitage eller skada som kan uppstå vid tandgnissling eller pressning under sömn. Den placeras över tänderna och är vanligtvis tillverkad av plast.

Till toppen