fbpx

Gnissla tänder

Tandgnissling eller tandpressning kallas även bruxism och är en vanlig men ofta förbisedd tandvårdsfråga som kan påverka både barn och vuxna.

Tandgnissling innebär att man oavsiktligt gnisslar, pressar eller biter ihop tänderna, oftast under natten när man sover men även under dagen om man känner sig stressad. Att gnissla eller pressa tänder kan orsaka smärta och obehag i käkarna, leda till huvudvärk, och på längre sikt skada tandemaljen. Det kan också bidra till tandköttsproblem och ökad känslighet i tänderna om man inte behandlar det.

 

Vad är tandgnissling?

Tandgnissling, även känd som bruxism, är ett tillstånd där en person omedvetet gnisslar eller pressar tänderna i kontakt med varandra. Detta kan ske antingen när personen är vaken eller under sömn. När man gnisslar tänder medan man sover, är det ofta svårare att bli medveten om problemet utan att någon annan påpekar det. Symptom på tandgnissling inkluderar oftast en ömhet i käkmusklerna, huvudvärk, och ibland även skador på tänderna.

Människor som gnisslar eller pressar ihop tänderna hårt, speciellt under sömn, kan oavsiktligt bita ihop väldigt kraftigt. Detta kontinuerliga tryck och gnisslande i kontakt med varandra kan leda till tandfrakturer, slitage på emaljen, och i vissa fall även problem med käkleden. Att hantera tandgnissling involverar oftast att använda bettskenor på natten för att skydda tänderna, samt tekniker för att hantera stress eller ångest, vilket kan vara underliggande orsaker till att man pressar ihop tänderna.

Hur påverkar tandgnissling dina tänder?

Tandgnissling kan leda till en rad negativa konsekvenser för både barn och vuxna. En av de mest omedelbara effekterna är tandslitage, vilket kan leda till känslighet, sprickbildning och till och med tandfrakturer. Dessutom kan gnisslandet av tänder orsaka huvudvärk, ömhet i käkarna och en ökad risk för temporomandibulär dysfunktion (TMD).

Barn som gnisslar tänder kan också uppleva påverkan på deras sömnkvalitet, vilket kan leda till trötthet, irritabilitet och minskad koncentration under dagtid. I vissa fall kan det till och med påverka deras beteende och prestation i skolan.

patient håller upp bettskena mot tandgnissling

Symptom på tandgnissling

Att vara medveten om att du gnisslar eller pressar tänder och dess symptom är avgörande för att snabbt kunna vidta åtgärder och minimera dess potentiella konsekvenser. Dock är det en utmaning för många människor att upptäcka detta beteende på egen hand, och det finns flera symtom och situationer där det kan vara svårt att vara medveten om tandgnissling. Här är några av de vanligaste symptomen som kan uppstå till följd av tandgnissling eller tandpressning:

  • Spänningshuvudvärk och värk i nacke samt axlar: Överbelastningen från tandgnissling kan orsaka spänningshuvudvärk eller smärta i nacke och axlar.
  • Inflammation i tandköttet och lösa tänder: Konstant tryck och gnissling kan leda till inflammationer i tandköttet och i värsta fall resultera i lösa tänder.
  • Värk i käken och svårigheter att gapa stort: Smärta eller värk i käken, särskilt när du gapar eller tuggar, är vanligt. Överansträngda käkmuskler kan även göra det svårt att gapa ordentligt.
  • Knäppande ljud från käklederna: Ett knäppande eller klickande ljud när du öppnar eller stänger munnen kan indikera problem med käklederna.
  • Trötthet eller smärta i käkmusklerna: Känslan av trötthet eller smärta i käkmusklerna, ofta åtföljt av ett gnisslande ljud, kan vara tecken på tandgnissling.
  • Diffus värk eller ömhet i tänderna: Smärtan kan variera och flytta sig mellan olika tänder.
  • Värk i tinningen eller pannan: En dov smärta i dessa områden, ofta märkbar direkt vid uppvaknande.
  • Tandsprickor, ilningar och trasiga lagningar: Konstant gnissling kan orsaka sprickor, vilket leder till ilningar i tänderna, ömhet eller tandvärk, samt skada på tidigare lagningar.

Om du upplever något av dessa symtom är det viktigt att kontakta en tandläkare. En professionell kan hjälpa till att diagnostisera tandgnissling och föreslå lämpliga behandlingsmetoder för att minska symtomen och skydda din munhälsa.

Tandläkare som är specialiserad på tandgnissling

Tandgnissling behandling

Om du upplever att du gnisslar eller pressar tänderna, antingen medvetet under dagen eller omedvetet under natten, kan detta leda till en rad besvärande symtom. Lyckligtvis finns det effektiva behandlingsmetoder tillgängliga som kan lindra dessa symptom och minska frekvensen av ditt tandgnisslande. I denna artikel utforskar vi olika behandlingsalternativ, från bettskenor till stresshanteringstekniker, som kan hjälpa dig att återfå både munhälsa och livskvalitet.

Bettskena

Ett av de vanligaste behandlingsalternativen är användningen av en bettskena. Denna skena är skräddarsydd för att passa patientens mun och fungerar genom att skapa en fysisk barriär mellan över- och underkäken. Detta skyddar tänderna från slitage och minskar spänningen i käkmusklerna.

Justering av tandposition

I vissa fall kan tandgnissling orsakas av en ojämn bett eller felaktig tandposition. Tandvårdsbehandlingar som ortodonti kan korrigera dessa problem och därmed minska tandgnisslingen.

Smärtlindrande medicin

Ibland kan läkare eller tandläkare rekommendera mediciner för att hjälpa till att hantera tandgnissling. Detta kan inkludera muskelavslappnande medel eller medicin för att hantera ångest och stress.

Rörelseövningar

För de med smärta i käkmuskulaturen kan rörelseövningar vara ett alternativ. Fysioterapeuten kan erbjuda övningar och behandlingar som syftar till att minska spänningen i käken och förbättra dess rörlighet.

Misstänker du att du gnisslar tänder? Sök hjälp direkt hos Tandea, våra tandläkare erbjuder skräddarsydda behandlingar baserade på dina behov. Att tidigt adressera tandgnissling skyddar din munhälsa och minskar risken för framtida skador. 

Boka ett besök för en professionell bedömning och ta det första steget mot ett hälsosammare leende idag.

Vanliga frågor om tandgnissling

Om du upplever symtom på tandgnissling eller om någon berättat att du gnisslar tänder under sömnen, bör du boka en tid med din tandläkare för en bedömning och rådgivning om lämplig behandling.

Många upptäcker att de gnisslar tänder genom att deras partner hör det under natten eller på grund av symtom som ömhet i käken och slitna tänder. En tandläkare kan också identifiera tecken på gnissling under en undersökning.

Regelbunden tandgnissling kan leda till nedslitning av tänderna, tandskador, käkproblem och även störa din sömnkvalitet.

Orsakerna kan variera och inkluderar ofta stress och ångest, felaktig tandställning, sömnapné, och vissa livsstilsfaktorer som rökning, hög alkoholkonsumtion, och koffein.

Tandgnissling, eller bruxism, är ett tillstånd där du oavsiktligt gnisslar eller pressar dina tänder mot varandra, vanligtvis under sömnen men det kan även förekomma under dagtid.

Till toppen