fbpx

Tandbryggor & Tandbroar

Dessa behandlingar indelas i fasta och avtagbara (”lösa”) ersättningar. Fasta ersättningar är inlägg (porslin eller guld), kronor (porslin, guld, eller metallbundet porslin) och broar.

Tandbrygga och tandbro

En tandbrygga (även kallad tandbro) är en välbeprövad lösning för dem som söker ett sätt att återställa sitt leende och tuggförmåga efter förlust av en eller flera tänder. Denna tandprotes erbjuder en hållbar och estetiskt tilltalande återställning som inte bara förbättrar leendets utseende utan också bidrar till en bättre oral funktion och hälsa. Genom att ersätta saknade tänder med en tandbrygga, kan man återfå självförtroendet och komforten i sitt dagliga liv.

I jämförelse med tandimplantat utgör tandbroar ett utmärkt alternativ för de individer som av olika skäl inte är lämpliga kandidater för tandimplantat. Utöver att återställa funktion, spelar tandbryggor och tandbroar en viktig roll i att förhindra att befintliga tänder förskjuts, minskar risken för tandlossning och förbättrar estetiken i ditt leende, vilket i sin tur kan leda till förbättrad självkänsla och livskvalitet.

Vad är en tandbrygga eller tandbro?

En tandbrygga är en fast tandersättning som används för att ersätta en eller flera förlorade tänder genom att fästa konstgjorda tänder till naturliga tänder eller tandimplantat placerade på varje sida om det tomma utrymmet. Dessa stödtänder, även kända som tandpelare och kan vara antingen dina egna naturliga tänder, som då förbereds genom att en del av tandens yta slipas ned, eller tandimplantat som fungerar som fästpunkter för bryggan. Efter processen skapar tandteknikern sedan bryggan enligt tandläkarens exakta anvisningar.

Tandbryggan skräddarsys för att passa dig perfekt när det kommer till färg, form och storlek, för att återskapa en naturlig look och känsla. Denna lösning hjälper inte bara till att återställa estetiken i ett leende, utan spelar också en viktig roll i att bibehålla en korrekt bett och fördelning av tryck, vilket skyddar övriga tänder från överbelastning och främjar en god oral hälsa.

tandbro

När är en tandbrygga eller tandbro nödvändig?

En tandbrygga blir ofta ett rekommenderat behandlingsalternativ när en eller flera tänder har gått förlorade till följd av olyckor, omfattande kariesangrepp, eller andra orsaker som lett till tanduttagning. Att ersätta dessa förlorade tänder är kritiskt av flera anledningar:

För att återställa tuggförmågan: Att tugga ordentligt är essentiellt för matsmältning och optimal upptagning av näringsämnen.

För att förhindra ytterligare tandförlust: Genom att fylla utrymmet efter förlorade tänder hjälper det till att balansera trycket över kvarvarande tandrad, vilket bidrar till att skydda de återstående tänderna från ytterligare påfrestningar.

För estetiska skäl och självkänsla: Ett komplett leende bidrar till ökat självförtroende och välbefinnande.

Tandbryggor och tandbroar erbjuder en lösning för att återskapa dessa viktiga funktioner när tänder förloras på grund av trauma eller sjukdom som karies och tandlossning. För att en tandbrygga ska vara ett möjligt alternativ krävs att de omgivande tänderna är starka och friska, eftersom dessa agerar som stöd (pelare) för tandbryggan.

Fördelar med tandbrygga

Stockholm är känt för sina kvalificerade tandläkare och toppmoderna tandvårdskliniker. Att välja en tandbrygga här innebär tillgång till expertis och teknik som säkerställer en hållbar och estetiskt tilltalande lösning. Fördelarna med att få en tandbrygga i Stockholm inkluderar:

  1. Återställd tuggfunktion och estetik: Tandbryggor ser ut och känns som naturliga tänder, vilket återställer både funktion och utseende.
  2. Skydd för närliggande tänder: Genom att fylla utrymmet efter förlorade tänder, hjälper bryggan till att bibehålla den naturliga tandradens integritet och förhindrar att andra tänder flyttar på sig.
  3. Långvarig lösning: Med rätt skötsel kan en tandbrygga vara en långvarig investering i din munhälsa.
tandbro

Behandlingsprocessen för tandbrygga

Steg 1: Konsultation och planering:
Vid det första besöket kommer tandläkaren att bedöma din muns hälsostatus och avgöra om en tandbrygga är den bästa behandlingen för dig. Alternativa behandlingsmetoder såsom tandimplantat och kronor kan också diskuteras.

Steg 2: Förberedelse av stödtänderna:
Närliggande friska tänder fungerar som stöd för tandbryggan, tänderna förbereds genom att en liten mängd av tandens yta slipas. Detta säkerställer att bryggan fästs korrekt och ser naturlig ut.

Steg 3:Tillverkning av bryggan:
Efter förberedelse tillverkar tandteknikern bryggan baserat på avtryck tagna av dina tänder. Detta garanterar en exakt och bekväm passform. Denna process säkerställer inte bara en exakt och bekväm passform men också att bryggans färg och form noggrant matchas med dina naturliga tänder.

Steg 4: Avtryck och temporär brygga
När tänderna är förberedda tas ett avtryck som skickas till ett laboratorium där din skräddarsydda brygga tillverkas. Under tiden kan en temporär brygga placeras för att skydda de förberedda tänderna och upprätthålla estetiken.

Steg 5: Installation och justering av den permanenta tandbryggan
När din tandbrygga är klar kommer du tillbaka till kliniken för att få den permanent installerad. Tandläkaren kommer att justera och fixera bryggan noggrant för att säkerställa optimal passform och funktion.

Steg 6: Uppföljning och skötsel
Efter att tandbryggan är på plats, är regelbundna uppföljningsbesök viktiga för att övervaka dess tillstånd och den omgivande tandhälsan. Tandläkaren kommer att ge råd om hur du bäst sköter om din brygga och dina tänder för att förlänga dess livslängd, inklusive rätt teknik för tandborstning och tandtråd.

Eftervård för din tandbrygga

Att ta hand om din tandbrygga är avgörande för dess livslängd. Regelbunden tandborstning, användning av tandtråd och besök hos tandläkaren är nödvändiga för att hålla både din brygga och resten av dina tänder friska.

Fråga oss för mer information om vad som ersätts just i ditt fall.

Skötsel av tandbrygga

Viktigt att man borstar tänderna noga två ggr dagligen mot fluortandkräm, samt att man använder olika hjälpmedel mellan tänderna. Vad gäller broar finns det särskilda mellanrumsborstar och speciell tandtråd för rengöring under bron. Alla slags ersättningar som cementeras fast samlar plack (bakteriebeläggningar) mer än naturliga tänder. Därför är en noggrann munhygien mycket viktig för att förebygga tandsjukdomar.

Garanti

3 års garanti gäller för all fast protetik.

tandbrygga

Boka konsultation för tandbrygga hos Tandea

Hos Tandea får du tillgång till skräddarsydd tandvård av högsta kvalitet. Våra tandläkare bedömer din situation och rekommenderar den bästa lösningen för dig. Oavsett om du saknar en eller flera tänder kan en tandbrygga vara en hållbar och estetisk återställning av ditt leende. Kontakta Tandea idag för att boka din tid och påbörja resan mot ett vackrare leende.

Vanliga frågor om tandbryggor och tandbroar

I vissa fall kan en skadad tandbrygga repareras, men det beror på skadans omfattning. I andra fall kan det vara nödvändigt att ersätta hela bryggan.

Ja, när du vant dig vid din tandbrygga ska du kunna äta normalt. Det kan dock vara klokt att undvika mycket hårda eller klibbiga livsmedel som kan skada bryggan.

Med korrekt skötsel och god munhygien kan en tandbrygga hålla i många år, ofta över ett decennium. Livslängden beror på munhygien och material.

Processen för att få en tandbrygga varierar men kan ofta ta flera veckor, från första konsultationen till den slutliga installationen.

En tandbrygga kan tillverkas av olika material, inklusive porslin, som är populärt för dess estetiska egenskaper. Andra material som kan användas är metall, keramik, eller en kombination där porslin fästs på en metallkärna för ökad styrka. Valet av material beror på platsen i munnen, patientens önskemål, och tandläkarens rekommendation.

Till toppen