Tandblekning instruktion

Du och din tandläkare/tandhygienist har valt Opalescence som blekningsmedel för dina tänder.

Patientinstruktioner, tandblekning

Du och din tandläkare/tandhygienist har valt Opalescence som blekningsmedel för dina tänder. Den här metoden är säker om den används enligt instruktionen och har visat sig effektiv på de flesta patienter. Det är viktigt att följa de instruktioner som du fått från oss.

Graden av ljushet som framträder genom blekningen är beroende av tre faktorer:

 • Hur länge skenan bärs varje omgång.
 • Antalen behandlingsomgångar / behandlingsnätter.
 • Tändernas blekningsbenägenhet.

Följande material används

Gelskena/skenor som tillverkas på en modell av dina tänder. Opalescence blekningsmedel som innehåller 10%, 15% och 20% karbamidperoxid vilka har hög viskositet. Förvaringsask för gelskenorna när de ej används.

Behandlingsform (bestäms i samråd med din tandläkare / tandhygienist)

 • Nattblekning 10%: behandling medan man sover. Färdigt resultat normalt efter 3-8 nätter. Gel är aktivt i munnen 8-10 timmar.
 • Dagblekning 20%: Fyll skenan och låt den sitta i munnen i 1-4 timmar. Färdigt resultat normalt efter 4-8 dagar.
 • Dag/nattblekning 15%: behandling enligt punkt 1 eller 2. Färdigt resultat normalt efter 8-12 dagar eller 3-8 nätter.

Observera!

Om din tänder får en ökad känslighet, rekommenderar vi användning av fluorprodukter som fluortabletter eller fluortuggummin 3-6 st/dag.

Tillvägagångssätt

 1. Borsta tänderna noggrant.
 2. Avlägsna förseglingen på sprutan och fyll skenan med en tunn sträng i botten av skenan mot läppen, ca ¼ av innehållet i en spruta/skena. Det kan variera beroende på skenans storlek och på hur många tänder det är som ska behandlas.
 3. Sätt skenan på plats över tänderna. Bit ihop och jämna till med tungan och/eller ett lätt tryck med ett finger på framsidan av tänderna.
 4. Om de kommer ut gel på tandköttet, tas det lättast bort med en bomullspinne. (Använd ej tandborsten, gelen kan då lätt borstas ur skenan.)
 5. Skölj munnen med vatten och spotta ut, så länge skenan sitter på plats, undvik att rubba dess läge med fingrarna eller tungan. Undvik även hårda sammanbitningar.
 6. Efter blekning: tag ut skenan, borsta ur kvarvarande material med tandborste och vatten. Borsta tänderna som vanligt.
 7. Undvik att äta dricka eller röka medan du bär skenan.