Karies är ett vanligt tandproblem som drabbar människor i alla åldrar världen över. Det är inte bara smärtsamt och obehagligt, utan kan också leda till allvarliga komplikationer om det inte behandlas i tid. I denna artikel kommer vi att utforska vad karies är, dess orsaker, symtom och behandlingsalternativ.

Vad är karies?

Karies, även känt som tandförfall eller hål i tänderna, är en sjukdom som orsakar nedbrytning och förlust av tandvävnad. Det börjar vanligtvis som små håligheter i tänderna och kan om det inte behandlas i tid leda till mer allvarliga skador, inklusive tandvärk, infektioner och förlust av tänder.

Orsaker till att man får karies

Karies orsakas främst av bakterier som finns naturligt i munnen. Dessa bakterier trivs på kolhydratrika livsmedel och drycker, särskilt socker. När vi äter och dricker, bildas en beläggning av bakterier och matrester på tänderna, känd som plack. Om placket inte avlägsnas genom tandborstning och tandtråd, bryter syror som produceras av bakterierna ner tandens emalj och orsakar karies.
Andra faktorer som kan öka risken för att utveckla karies inkluderar dålig munhygien, frekvent konsumtion av sockerhaltiga livsmedel och drycker, brist på fluor, torr mun (som kan vara ett biverkning av vissa mediciner), samt genetiska faktorer.

Vanliga symptom på karies

 • Ilningar i tänderna – Ilningar är ett vanligt symtom på karies, särskilt när karies når nerven i tanden. Dessa ilningar kan uppstå vid konsumtion av något varmt, kallt eller sött.
 • Vita fläckar på tänderna – Vita fläckar kan vara ett tidigt tecken på karies, vilket indikerar mineralförlust från emaljen.
 • Tandvärk – Tandvärk är ett tydligt tecken på att karies har utvecklats till en infektion eller inflammation. Smärtan kan vara konstant eller intermittent och förvärras av att tugga eller inta varma eller kalla drycker.
 • Synliga hål i tänderna – När karies fortskrider kan det resultera i synliga hål som kan orsaka smärta eller obehag.

Tecken på att du kan ha karies

Karies kan kännas på olika sätt beroende på dess svårighetsgrad och var den finns i munnen. Många personer upplever inte några symtom alls i de tidiga stadierna av karies. Men när sjukdomen fortskrider kan du uppleva:

 • Smärta eller obehag när du tuggar eller äter något varmt, kallt eller sött.
 • Känslighet när du dricker något kallt eller varmt.
 • Smärta eller en känsla av tryck i tänderna.
 • Svullnad runt en tand eller i tandköttet.
 • Feber och allmän sjukdomskänsla om en infektion har utvecklats.
kvinna använder tandtråd för att förebygga karies

Behandling av karies

Behandlingen för karies beror på dess svårighetsgrad. I de tidiga stadierna kan karies ofta behandlas med en fyllning. Om karies har orsakat mer omfattande skador kan en rotfyllning eller tandborttagning vara nödvändiga.
För att förebygga karies är det viktigt att upprätthålla god munhygien genom regelbunden tandborstning med fluortandkräm, daglig användning av tandtråd samt att begränsa intaget av sockerhaltiga livsmedel och drycker. Regelbundna tandläkarbesök för undersökning och rengöring är också avgörande för att upptäcka och behandla karies i ett tidigt skede.

Förebyggande åtgärder

 • Tandborstning med fluortandkräm – Borsta tänderna minst två gånger dagligen.
 • Begränsa intaget av socker – Minska konsumtionen av socker och söta drycker.
 • Regelbundna tandläkarbesök – Gå på regelbundna kontroller och professionell rengöring hos tandläkaren.
 • Sunda kostvanor – Välj hälsosamma alternativ som frukt och grönsaker istället för sötsaker.
 • Använd fluorskölj och tugga fluortuggummi – Fluor hjälper till att stärka emaljen och förebygga karies.

Karies hos barn

Barn är särskilt mottagliga för karies på grund av deras kostvanor och ibland ofullständiga tandborstningsrutiner. Det är viktigt för föräldrar att känna igen de tidiga tecknen på karies hos barn, inklusive ilningar i tänderna, vita fläckar på tänderna och eventuell tandvärk. Dessa indikationer kan indikera behovet av tandläkarvård och tidig intervention för att förhindra att karies utvecklas till allvarligare tandproblem.

När du bör söka vård

Om du eller ditt barn upplever svår tandvärk som inte lindras med smärtstillande medel, om en tand lossnar eller skadas, eller om du upptäcker tecken på en allvarlig infektion, såsom svullnad i ansiktet, ska du omedelbart söka akut tandvård. Likaså, om du upplever kraftig blödning från tandköttet eller har en ihållande tandvärk, bör du inte vänta utan söka omedelbar vård hos en tandläkare.

Kampen mot karies

Karies är ett allvarligt tandproblem som kan påverka människor i alla åldrar. För att undvika karies är förebyggande åtgärder avgörande, inklusive god munhygien, en hälsosam kost med begränsat intag av socker och regelbundna tandläkarbesök. Tidig upptäckt och behandling av karies är viktigt för att förhindra allvarliga komplikationer.