fbpx

Tandlagning

Tandlagning är en viktig åtgärd för att bevara friska tänder och behandlar problem som karies, skador och förlorade fyllningar.

Fördelar med Tandlagning

Tandlagning är en viktig åtgärd för att bevara friska tänder och behandlar problem som karies, skador och förlorade fyllningar. Karies, eller hål i tänderna, kan leda till allvarlig skada om den inte behandlas i tid. Vid tandlagning tar tandläkaren bort de drabbade områdena och ersätter dem med en plastfyllning. Om du har skadade eller förlorade fyllningar kan de också repareras med tandlagning för att återställa tandens funktion och estetik. Tandlagning är en skonsam behandling och ger snabba resultat.

Vad innebär tandlagning?

Tandlagning är en behandling som används för att reparera och återställa tänder som har drabbats av olika typer av skador eller problem. Denna behandling involverar applicering av ett speciellt fyllningsmaterial på en tand för att återställa dess form, funktion och estetik. Tandlagning kan användas för att behandla och korrigera flera tandproblem, inklusive karies (hål i tänderna), skadade fyllningar och ojämna ytor. 

Fyllningsmaterialet, vanligtvis en plastkomposit, appliceras på den berörda tanden, formas och poleras sedan för att matcha patientens naturliga tandfärg och utseende så nära som möjligt. Resultatet är en tand som ser naturlig ut och fungerar korrekt igen. Tandlagning är en smidig och skonsam procedur som hjälper patienter att återfå ett friskt och attraktivt leende med minimalt obehag.

tandlagning

Processen för tandlagning

Tandlagning utförs för att reparera skadade eller ojämna tänder. Processen för tandlagning kan sammanfattas i följande steg:

  • Förberedelse:Tandläkaren börjar med att förbereda den berörda tanden. Detta kan inkludera att ta bort eventuell skadad eller angripen tandvävnad.
  • Applicering av fyllningsmaterial: Efter förberedelsen appliceras ett speciellt fyllningsmaterial på tanden. Detta material är vanligtvis en plastkomposit som är flexibel och kan formas för att passa tandens naturliga form.
  • Formning och anpassning: Tandläkaren formar och anpassar fyllningsmaterialet för att ge tanden en estetiskt tilltalande och funktionell utseende. Detta inkluderar att se till att färgen på fyllningsmaterialet matchar patientens naturliga tänder så noggrant som möjligt.
  • Härdning: Efter formning utsätts fyllningsmaterialet för en speciell ljuskälla eller laser som härdar och stärker materialet. Detta säkerställer att fyllningen blir hållbar och tålig för att tugga och tala.
  • Polering: Slutligen poleras fyllningsmaterialet för att ge det en jämn och glänsande yta, vilket resulterar i en naturlig och attraktiv tandfinish.

Tandlagning är en snabb och effektiv procedur som kan utföras på ett och samma besök hos tandläkaren. Det ger patienter möjlighet att förbättra utseendet och funktionen hos sina tänder med minimalt obehag.

Tecken på att din tand kan behöva lagas

Det finns flera tecken och indikationer som kan tyda på att din tand behöver lagas.

Smärta eller ilningar: Om du upplever smärta när du tuggar eller dricker något kallt eller varmt, kan det vara ett tecken på att din tand är skadad eller har karies (hål).

Synlig skada: Om du kan se att din tand är trasig, sprucken eller skadad på något sätt, är det oftast ett tydligt tecken på att den behöver repareras.

Missfärgning: Om din tand har missfärgats och inte svarar på vanlig tandblekning kan det finnas en underliggande skada som kräver lagning.

Förlust av en tidigare fyllning: Om en tidigare fyllning har lossnat eller fallit ut, är det nödvändigt att tanden lagas igen för att förhindra ytterligare skador och obehag.

Obehagligt tryck: Om du känner obehag eller tryck i en tand utan någon uppenbar anledning kan det vara ett tecken på att tanden behöver uppmärksamhet.

Om du upplever något av ovanstående symtom eller har oro för en specifik tand, är det bäst att besöka någon av våra kliniker i Stockholm. Våra tandläkare utför en noggrann undersökning för att avgöra om tanden behöver lagas och vilken metod som är lämplig.

Boka tandlagning hos Tandea

Har du behov av tandlagning? Boka en tid på en av våra kliniker i Stockholm. Vi erbjuder professionell tandvård och snabba lösningar för att ta hand om dina tandproblem. Vi ser fram emot att hjälpa dig att uppnå och bevara en god tandhälsa!

Vanliga frågor

Ja, du kan bleka tänderna efter tandlagning, men det är bäst att diskutera detta med din tandläkare för att få rätt råd. 

Ja, du kan äta direkt efter tandlagning, men det är klokt att vänta tills bedövningen har avtagit. Detta beror på att du kan ha svårt att känna om maten är för varm eller att du råkar bita dig i kinden eller tungan medan du fortfarande är bedövad. För att undvika olyckor och säkerställa att du kan känna ordentligt i munnen, är det bäst att vänta tills bedövningseffekten har minskat.

En tandlagning kan hålla i många år om den sköts ordentligt. Det kan dock behöva bytas ut efter ett tag, vanligtvis efter flera år.

Om din tandlagning lossnar bör du kontakta din tandläkare så snart som möjligt för att få råd och planera en åtgärd. Det är viktigt att inte försöka sätta tillbaka lagningen själv eftersom detta kan orsaka mer skada eller infektion.

Till dess att du kan träffa din tandläkare, undvik att tugga på den tanden där lagningen har lossnat, eftersom det kan öka risken för skada eller infektion. Du kan också försöka rengöra området noga med försiktig borstning och användning av tandtråd för att ta bort eventuell smuts eller matrester.

När du besöker din tandläkare kommer de att utvärdera skadan och fatta beslut om den mest lämpliga lösningen. Det är viktigt att ta hand om problemet snabbt för att undvika eventuell försämring av tanden och för att bevara din oral hälsa.

Att laga en tand brukar vara ett relativt smärtfritt ingrepp då den inleds med lokalbedövning på området som ska behandlas. Själva proceduren ska då vara smärtfri, men det kan finnas en viss obehagskänsla och tryck under ingreppet.

Efteråt kan du känna ömhet, ilande eller värk i området, men detta brukar avta med tiden. Det är viktigt att kommunicera med din tandläkare om du upplever smärta eller obehag så att de kan vidta åtgärder för att hjälpa dig att känna dig bekväm under behandlingen.

Tiden det tar att laga en tand kan variera beroende på flera faktorer, inklusive omfattningen av skadan.Generellt sett kan en enkel tandlagning med fyllningsmaterial ta ungefär 30 minuter till en timme per tand. Om tanden behöver mer omfattande reparationer, som en rotfyllning eller en tandkrona, kan behandlingstiden vara längre och kräva flera besök hos tandläkaren.

Priset för att laga en tand kan variera beroende på flera faktorer, inklusive omfattningen av skadan och behandlingsmetoden som används. Vanligtvis kan kostnaden för en enkel tandlagning med fyllningsmaterial variera från några hundralappar upp till ett par tusen kronor per tand. Om tanden behöver mer omfattande åtgärder, som en tandkrona eller rotfyllning, kan kostnaden vara högre.

Till toppen