fbpx

Tandkrona

En tandkrona är en effektiv behandling som återställer funktion, styrka och estetik till dina skadade tänder.

Fördelar med tandkrona

En tandkrona kan vara en effektiv behandling för att återställa funktion, styrka och estetik till tänder som skadats av karies, omfattande fyllningar eller trauma. Vår klinik erbjuder anpassade kronor som inte bara förbättrar ditt leende utan också skyddar dina tänder mot ytterligare skador. Låt oss hjälpa dig att återfå ditt självförtroende med ett leende som känns bra och ser fantastiskt ut.

Vad är en tandkrona?

En tandkrona är en form av konstgjord tandprotes som placeras över en större del av tanden för att återställa dess form, storlek, styrka och förbättra dess utseende. Kronan omsluter helt tanden som är synlig ovanför tandköttet när den väl är på plats. Detta är en vanlig tandvårdsbehandling som används för att skydda en skadad tand, förbättra dess funktion eller estetik, och i vissa fall för att stärka en tand efter andra behandlingar.

Tandläkarverktyg för tandkrona

Tandkronor och broar

Tandkronor och broar används för att ersätta en eller flera tänder. Om du behöver ersätta flera tänder i följd kan en tandbro vara det mest lämpliga valet. Genom att fylla utrymmet där tänder saknas bidrar bryggor till att återställa full funktion i tandraden och förhindra att kvarvarande tänder förskjuts eller blir felbelastade. På Tandea fokuserar vi på att dina kronor och tandbroar ska vara både estetiskt tilltalande och hållbara för att förbättra både din munhälsa och livskvalitet.

När behövs en tandkrona?

Du kan behöva en tandkrona av flera anledningar, inklusive:

Stora fyllningar: Om en tand har en stor fyllning och inte mycket av den ursprungliga tandstrukturen återstår, kan en krona behövas för att skydda och stärka tanden.

Rotfyllning: Tänder som har genomgått rotfyllning kan bli sköra och är mer benägna att brytas. En krona kan skydda dessa tänder.

Tandskada: Om en tand har blivit skadad eller sprucken, kan en krona återställa dess funktion och utseende.

Estetiska skäl: För att förbättra utseendet på en tand som är missfärgad eller dåligt formad.

Tandimplantat: Kronor används för att täcka tandimplantat, vilket ger form och funktion liknande en naturlig tand.

Genom att placera en tandkrona kan man bevara tandens livslängd och funktion, en tandkrona förbättrar även munhälsan och estetiken.

Tandläkare förklarar processen för tandkrona för patient

Fördelar med tandkronor

Tandkronor erbjuder flera betydande fördelar som förbättrar både funktion och utseende hos dina tänder:

Förstärkning av tandstrukturen: Tandkronor hjälper till att återställa och stärka tänder som skadats eller försvagats av stora fyllningar eller rotfyllningar, vilket ger dem ny livslängd.

Förbättring av estetik och utseende: En tandkrona kan utformas för att matcha dina övriga tänder i färg och form, vilket ger ett naturligt och enhetligt leende.

Skydd mot ytterligare skador och förfall: Genom att omsluta den ursprungliga tanden skyddar kronan mot ytterligare förfall och sprickbildning.

Behandlingsprocessen

Att få en tandkrona innebär flera steg, från den initiala konsultationen till den slutliga installationen:

  1. Första konsultation: Vid det första besöket hos tandläkaren görs en grundlig undersökning av din munhälsa. Detta inkluderar ofta röntgenbilder för att bedöma tillståndet på tanden som ska behandlas och dess omgivning. Tandläkaren diskuterar också dina estetiska önskemål och förväntningar på slutresultatet.
  2. Förberedelse av tanden: Tanden som ska få en krona förbereds genom att slipas ner varsamt. Detta skapar tillräckligt utrymme för kronan så att den passar in väl i tandraden och fungerar korrekt när du tuggar. Ett noggrant avtryck tas sedan av den slipade tanden och de närliggande tänderna, vilket fungerar som en mall för tillverkningen av din tandkrona.
  3. Tillverkning av tandkronan: Avtrycket skickas till våra tandtekniker där dom använder det för att skapa en exakt och individuellt anpassad tandkrona. Tandteknikern ser till att kronans färg och form överensstämmer med dina övriga tänder för ett så naturligt resultat som möjligt.
  4. Tillfällig krona: Medan den permanenta kronan tillverkas, får du en tillfällig krona på den förberedda tanden. Den tillfälliga kronan skyddar den slipade tanden och håller utrymmet intakt, vilket säkerställer att den permanenta kronan kommer att passa korrekt.
  5. Installation: När din permanenta krona är klar och levererad från laboratoriet, bokar du ett återbesök hos tandläkaren. Vid detta besök tar tandläkaren bort den tillfälliga kronan och provar den nya permanenta kronan som sedan cementeras plats.
  6. Eftervård: Efter att kronan är installerad får du instruktioner om hur du bäst sköter om den för att maximera dess livslängd och funktion. Detta inkluderar tips om tandborstning, användning av tandtråd och regelbundna tandläkarbesök. Beroende på vilket material som har används kan du få råd om särskilda skötselrutiner.

Boka konsultation hos Tandea

Hos Tandea erbjuder vi skräddarsydd tandvård av högsta kvalitet. Våra erfarna tandläkare utvärderar din situation för att rekommendera den bästa behandlingen för dina behov. En tandkrona kan vara den optimala lösningen för att återställa både funktion och estetik för en skadad tand. Kontakta oss på Tandea idag för att boka en konsultation och ta det första steget mot ett starkare och vackrare leende.

Vanliga frågor om tandkronor

Det är generellt rekommenderat att undvika mycket hårda eller klibbiga livsmedel som kan skada kronan. Rökning och snusning kan också påverka tandköttets hälsa negativt och bör undvikas för att upprätthålla en god oral hälsa.

Om din tandkrona lossnar eller går sönder är det viktigt att så snabbt som möjligt kontakta din tandläkare för att åtgärda problemet. En lossnad eller skadad krona kan leda till ytterligare tandproblem om den inte behandlas i tid.

Material som porslin och keramik motstår fläckar ganska bra, men det är ändå möjligt att de kan bli något missfärgade över tid, särskilt om man ofta konsumerar färgstark mat och dryck som kaffe, te och rödvin. Regelbunden professionell rengöring kan hjälpa till att hålla kronan vit och fräsch.

Det är viktigt att sköta om sin tandkrona på samma sätt som man sköter sina naturliga tänder. Det innebär regelbunden tandborstning två gånger om dagen, användning av tandtråd dagligen och att undvika att tugga på hårda föremål som is eller hårt godis som kan skada kronan.

Behandlingen för att få en tandkrona brukar inte göra ont, eftersom området bedövas med lokalbedövning. Efter behandlingen kan du uppleva lite känslighet eller obehag, men detta är oftast mild och går över på några dagar. Om du känner stark smärta bör du kontakta din tandläkare.

Tandkronor och tandbryggor görs i olika material och finns i porslin, keramik, olika metaller som guld eller zirkonia. Valet av material beror på faktorer som estetiska önskemål, tandens placering, samt patientens tuggvanor och budget. Porslin och keramik är populära för deras naturliga utseende, medan metaller och zirkonia erbjuder högre hållbarhet och styrka.

Hur länge en tandkrona håller kan variera beroende på flera faktorer, såsom materialet den är gjord av, placeringen i munnen, och patientens muntliga vanor. Generellt kan en tandkrona hålla mellan 5 och 15 år, men i många fall kan de hålla ännu längre, särskilt om de väl tas om hand. Regelbunden tandvård, inklusive tandborstning, användning av tandtråd och regelbundna tandläkarbesök, är avgörande för att förlänga livslängden på en tandkrona.

Till toppen