Ibland kan tandborstningsrutiner kännas förvirrande. Det finns flera olika rekommendationer och tandborsttekniker för hur man ska hålla sina tänder rena och friska.

Din tandläkare har rekommenderat dig att borsta på ett visst sätt medan kompisens tandläkare rekommenderar en annan tandborstteknik. Så vad är egentligen rätt?

För det första måste vi ha i åtanke att vi alla är olika med olika förutsättningar. Du bör alltid lyssna på din tandläkare och/eller tandhygienists råd för just dig. Med det sagt så är tandborstning morgon och kväll grundläggande för att bibehålla en god munhälsa och det gäller för alla. 

 

Spelar det någon roll då hur man borstar tänderna?

Ja det gör det faktiskt. Vilken teknik du använder när du borstar är väldigt viktigt för att lyckas komma åt och få ordentligt rent. Vi kan vara flitiga och borsta i två minuter varje morgon och kväll men med fel tandborstteknik, så att vi inte kommer åt där vi behöver. Och därför drabbas av hål eller andra problem i tänderna.

 

Ett generellt råd är att använda en liten, mjuk tandborste och borsta med ett lätt tryck i små rörelser så att tandborststråna kommer åt i tandens alla vrår. Viktigt att borsta rent tandens alla ytor, som tandborsten kommer åt, med extra noggrannhet runt tandköttskanten och tuggytorna. Där finns många skrymslen och vrår för bakterier att fästa. Om det är cirkulerande, horisontella eller vertikala rörelser är inte det vi ska fokusera på. Fokus ska vara att se till att stråna kommer åt överallt, och som vi nämnde tidigare framförallt vid tandköttskanten och på tuggytorna som är extra utsatta. Följ din tandläkares råd och be om en instruktion i tandborsteknik så att du har alla förutsättningar att hålla dina tänder i gott skick resten av livet.