Är du en av dom som stoppar ett tuggummi i munnen för att fräscha upp andedräkten? Att tugga tuggummi kan faktiskt ha flera munhälsofördelar.

Tuggummi innehåller flera olika ämnen som neutraliserar placksyror och minskar risken för karies. När man tuggar tuggummi stimuleras även salivproduktionen som motverkar muntorrhet vilket är en vanlig orsak till dålig andedräkt, karies och andra problem i munnen.

  

Tuggummi mot dålig andedräkt

Dålig andedräkt från munhålan beror främst på kost, dålig munhälsa och/eller muntorrhet. Du kan läsa mer om dålig andedräkt från munhålan här. Saliven har till uppgift att återfukta munnen och skölja bort skadliga bakterier. Så när saliven minskar, ökar antalet bakterier som ger dålig andedräkt.

När man tuggar tuggummi stimuleras salivkörtlarna och munnen blir återfuktad. En återfuktad mun minskar risken för dålig andedräkt. Det är dock viktigt att inte tugga för länge då man istället kan bli torr i munnen. Jämför med en tvättsvamp, kramar du på tvättsvampen tillräckligt länge kramas all vätska ut och den blir torr. Det räcker att tugga i 10 min och släng sedan tuggummit. Välj gärna ett fluortuggummi för en extra stärkande och vårdande effekt.

 

Minskar risk för karies och tandlossning

Ju mindre saliv som produceras, desto sämre skydd får du mot både tandlossning och karies. Tuggummit stimulerar, som vi skrev tidigare, salivkörtlarna att lämna ifrån sig mer saliv i munnen. Saliven spolar i sin tur av dina tänder från skadliga syror och bakterier. Ett tuggummi direkt efter maten hjälper till att få undan en del av de syror och bakterier som fräter på tänderna. Tuggummi kan dock aldrig ersätta tandborstning och tandtråd och ska endast ses som ett komplement för när man inte har möjlighet att borsta tänderna, exempelvis när man är på språng.

 

För frekvent tuggande kan vara skadligt

Att tugga tuggummi alltför länge och ofta kan dock ha skadliga effekter. Det blir en överbelastning på tuggmusklerna vilket bl.a. kan leda till spända käkar och spänningshuvudvärk. Har du problem med spänningshuvudvärk, spända käkar eller tandgnissling så rekommenderar vi försiktighet vad gäller att tugga tuggummi.

Olika sorters tuggummi.

Fluortuggummi som exempelvis Flux ökar inte bara salivtillförseln i munnen utan utsöndrar även fluor vilket stärker tänderna och motverkar att hål bildas. Vuxna rekommenderas äta max 6 fluortuggummi à 0.25mg/st fluor per dag. Barn 7-12år rekommenderas äta max 3 fluortuggummi per dag à 0.25mg/st.

 

Xylitol tuggummi. Xylitol, som även kallas björksocker (eftersom det görs från björkens trä) hämmar syreproducerande bakteriers tillväxt och gör det svårare för skadliga bakterier att fastna på tandytan. Du hittar bra xylitoltuggummin i hälsokostbutiker. De xylitoltuggummin som säljs i vanliga butiker innehåller förutom xylitol även andra typer av sockerarter vilket kan leda till att det blir en stor mängd sockerarter.

 

Tuggummi innehållande socker, exempelvis hubba bubba, kan jämföras med godis och är skadliga för tänderna. De rekommenderas aldrig.