Tandtråd, mellanrumsborstar, tandstickor och tandpetare. Det finns en mängd olika varianter på redskap för att få rent mellan tänderna. Det viktiga är att hitta ett redskap som passar just dig och använda det regelbundet.

Varför ska man använda tandtråd?

Att använda tandtråd är grundläggande för att bibehålla en god munhälsa. Anledningen är att tandtråden når in och gör rent där tandborsten inte kommer åt. En tand har fem ytor, varav tandborsten kommer åt och kan göra rent på tre av de ytorna. Att strunta i tandtråd är som att vid handtvätt göra rent tre av fingrarna på handen och lämna resten smutsiga. Så skulle vi aldrig göra, eller hur?
Användning av tandtråd stärker även tandköttet genom att syre tillförs vilket är förebyggande mot inflammationer och bakterier.

När på dagen ska man använda tandtråd?

Vi rekommenderar att du använder tandtråd, eller annat hjälpmedel, dagligen. Frågan är när på dagen man ska göra det?
Det viktigaste är att du gör rent mellan tänderna varje dag och mindre viktigt exakt när du gör det. Vi brukar dock rekommendera att du gör ordentligt rent i munnen på kvällen, då du har ätit och druckit under dagen och tänderna har utsatts för syraangrepp. Låt munnen få återhämta sig under nattsömnen och ge inte bakterierna chans att göra skada.

Ska man använda tandtråd före eller efter tandborstning?

Det bästa är att använda tandtråd före tandborstning. Anledningen är att bakterierna som tagits bort mellan tänderna sedan slutgiltigt kan borstas bort med tandborsten. Det ger även fluoret från tandkräm och fluorskölj större möjlighet att ligga kvar och stärka tänderna.