Tandimplantat ersätts av egna tänder.

Är tandimplantat inget för dig? Inga problem, i framtiden kan möjligheten att slippa ersätta saknade tänder med exempelvis tandimplantat och istället låta en ny egen tand växa ut bli verklighet.

Forskare från universitetet Kyoto och Fukui, Japan, har upptäckt ett nytt ämne som får tappade tänder att framgångsrikt växa ut igen på möss. Det är en antikropp som får genen USAG-1 att stimulera tandtillväxt hos möss.

Forskarna har fokuserat på genen USAG-1 som påverkar utvecklingen av tänder. Genom flera experiment har forskarna sökt sig fram till ett enda ämne som styr tandtillväxten med stor precision. Metoden fungerar hittills på både möss och illrar, vars tänder sitter tätare än människors. Nästa steg är att testa på grisar och hundar, och till slut även människor.

Vad innebär det då för tandvården? Kommer tandläkaryrket att dö ut i framtiden?

Idag är tandimplantat en av de mest populära och rekommenderade behandlingsalternativen för att fylla en tandlucka. Du kan läsa mer om tandimplantat. Vi tror att behovet av tandvård alltid kommer att finnas. Men med ny forskning och nya metoder så kommer förmodligen tandvården som vi känner till den idag att förändras och se annorlunda ut om 10 år. Förhoppningsvis blir behandlingarna hos tandläkaren enklare och smidigare allteftersom att utvecklingen går framåt. Fungerar det nya ämnet som tänkt, på människor, kan det innebära ett farväl till proteser och tandimplantat.

Visst hade det varit smidigt att i framtiden inte ens behöva borsta tänderna och använda tandtråd? Kanske kommer det räcka att ta en tablett som gör ordentligt rent i hela munnen?

Drömma kan man alltid göra.