Det är en fråga jag, som tandhygienist, ofta får. Min rekommendation är att alltid välja en tandkräm som innehåller fluor, vilket majoriteten av tandkrämer gör. Fluoret behövs för att bygga upp och stärka tandens emalj. För vuxna är daglig användning av fluortandkräm en av de mest effektiva åtgärderna för att förebygga karies. Tandkrämen ska innehålla 1450 ppm fluor och användas 2 gånger per dag, mängden bör vara cirka 2 cm.

Fluor och karies

Har man början på hål eller löper större risk att få hål i tänderna är det bra att, utöver de dagliga hygien- och tandborstningsrutinerna, tillsätta extra fluor till tänderna. Fluor stärker emaljen och minskar risken att nya hål bildas. Fluorets effekt är dock lokal och kortvarig. Därför bör man sprida ut fluoret i lägre doser flera gånger under dagen. Det finns en rad olika fluorprodukter, utöver tandkräm, som kan hjälpa dig med det. Vid val av tandkräm bör man alltid välja en tandkräm son innehåller minst 1450 ppm fluor. Majoriteten av dagens vuxentandkrämer innehåller 1450 ppm fluor och är därför bra. Läs på innehållsförteckningen innan du köper din tandkräm. Barn upp till 6 år bör använda barntandkräm som innehåller en lägre dos fluor. Här nedan tipsar jag om ett par tandkrämer mot karies.

Tandkrämer mot karies

Flux tandkräm är en fluortandkräm som innehåller 1450 ppm fluor och är därför lämplig för vuxna och barn över 6 år. Det är en skonsam tandkräm som inte innehåller SLS och skummar därför något mindre än traditionell tandkräm.

Pepsodent Super fluor innehåller den 1450 ppm fluor vilket är huvudfokus när man väljer en tandkräm mot karies. Den säljs i de flesta livsmedelsbutiker.

Duraphat tandkräm är en receptfri tandkräm, som även kan skrivas på recept, som har en hög koncentration av fluor. Tandkrämen innehåller 5000 ppm fluor jämfört med 1450 ppm fluor som majoriteten av tandkrämer innehåller. Denna tandkräm är inte lämplig för personer under 16 år och bör endast användas i samråd med din tandläkare eller tandhygienist.