Det finns många tandborstar på marknaden att välja bland med olika finesser för att hjälpa dig uppnå rena friska tänder. Det viktigaste är inte vilken tandborste du använder utan att du har rätt teknik när du borstar dina tänder. Man kan borsta rätt och fel med både en manuell tandborste och en eltandborste. Så länge du kan borsta tänderna på rätt sätt och inte är begränsad motoriskt ska du välja den tandborste du trivs bäst med.

Den manuella tandborsten

Den manuella tandborsten kommer i många olika former, material och storlekar. Med den rör du tandborsten fram och tillbaka längs tandraden och får förlita dig på känsla och rätt tandborstteknik.
Tänk på att alltid välja en mjuk och liten tandborste. Mjuk så att den inte skadar ditt tandkött och liten så att den kommer åt överallt i munnen. Tandborsten ska bytas ut var 3e månad och alltid användas tillsammans med fluortandkräm.

Eltandborsten

Med en eltandborste gäller det att placera tandborsten rätt på tänderna så att den med hjälp av rörelse och vibration kan göra rent. Även här finns det flera olika modeller i olika former och storlekar med funktioner som ska underlätta rengöringen. Även eltandborsten (borsthuvudet) ska bytas ut var 3e månad och alltid användas tillsammans med fluortandkräm.

Hur länge du borstar är av stor vikt

Det finns vetenskapligt stöd för att eltandborstar, speciellt oscillerande och roterande, tar bort mer plack än en manuell tandborste. Det kan dock bero på att många inte borstar tänderna tillräckligt länge med en vanlig tandborste jämfört med en eltandborste. Man ska borsta tänderna i två minuter. Många eltandborstar har en inbyggd timer som låter dig veta när du har borstat klart. På så sätt borstas det tillräckligt länge för att reducera plack med en eltandborste.

Ett utmärkt hjälpmedel för de med begränsad motorik

Eltandborsten var ursprungligen utvecklad för de med begränsad motorik. Tandborstning med en eltandborste kan vara att föredra för de med motoriska svårigheter och för personer som ska hjälpa andra med munvård. Exempelvis om man borstar på barn eller de med en funktionsnedsättning. Anledningen är att en eltandborste inte är lika beroende av tandborstteknik som en manuell tandborste är.

Prisskillnader

Priserna på tandborstar varierar. En manuell tandborste brukar kosta mellan 20-30kr. En eltandborste kan kosta mellan 150-2500kr. När en eltandborste ska bytas ut var 3e månad så byter man endast borsthuvudet, priset för borsthuvudet brukar ligga mellan 30-75kr.

Du kan läsa mer om friska tänder här