Viss kost som vi äter och dricker påverkar tänderna genom frätande syra som bildas av bakterier. Kosten påverkar också salivens mängd och kvalitet. Bra saliv skyddar och reparerar tänderna.

Födan innehåller bl.a. kolhydrater och mer än hälften av vår energi kommer från kolhydrater. Kolhydrater är antingen enkla sockerarter som är skadliga för tänderna eller komplexa kolhydrater- stärkelse och fibrer som inte är lika skadliga.

De enkla sockerarterna i maten tar sig lätt in i tandens bakteriebeläggningar. Där bryts kolhydraterna ner och det bildas syra. Äter man stärkelse och fibrer blir det inte lika surt, med undantag för mat med stärkelse som t.ex. chips och ostbågar. Då blir det lika surt i munnen som när man äter enkla sockerarter.

När tandemaljen löses upp kan fluor motverka effekterna och förhindra hål i tänderna

Blir det tillräckligt surt löser syran upp tandemaljen och rotytan. Oftast neutraliserar saliven syran och skadan blir mindre. Med fluortandkräm, sköljvätska med fluor eller sugtabletter med fluor, mildras och motverkas syrangreppen så att det inte blir hål lika lätt.

Surt kan också ge frätskador

Tandytorna kan även påverkas av sura livsmedel, och drycker utan bakteriepåvekan. Erosion uppstår och tanden blir matt och urgröpt. Risk för erosion uppstår när man dricker sura drycker som läsk och juice.

Skillnad från person till person

Vissa får hål i tänderna när de bara tar lite socker. Hur känslig man är beror bl.a. på vilka bakterier som finns på tänderna och på salivens mängd och kvalitet.

Regelbunden tandläkarundersökning viktigt

Karies sitter ofta där det är svårt att komma åt. Lät därför tandläkaren undersöka tänderna regelbundet. Då upptäcks antydan till hål tidigt och enkelt.

Muntorrhet kan förvärra tandbesvär

Om man är torr i munnen har man för lite saliv. Man får ett sämre skydd mot hål och mot inflammation i tandkött och slemhinnor. Vissa läkemedel kan ge muntorrhet. Rådgör med våra tandläkare eller tandhygienist i någon av våra kliniker i Stockholm för mer information, råd och tips om tandhälsa.

Ekonomiskt stöd för dig som lider av muntorrhet

Det finns särskilt ekonomiskt stöd för dig som har besvär med långvarig muntorrhet. Kontakta oss gärna så berättar vi mer- kanske redan idag!