Att lida av dålig andedräkt kan vara jobbigt. Ofta upptäcker man det inte förrän någon annan påpekar det, vilket kan kännas pinsamt.

Dålig andedräkt kommer oftast från munnen och mer sällan från magen som vissa tror. För att förebygga detta är det därför viktigt att ta hand om sin mun.

Vad beror dålig andedräkt från munhålan på?

Skadliga bakterier bildas ständigt i munnen, på beläggningar på tunga, tänder och tandkött. När vi äter bryter dessa skadliga bakterier ned matpartiklarna i munnen och en illaluktande gas bildas, vilket ger dålig andedräkt.

Är du muntorr får du lättare dålig andedräkt. Anledningen är att saliven har till uppgift att återfukta munnen och skölja bort skadliga bakterier. Så när saliven minskar, ökar antalet bakterier som ger dålig andedräkt.

Vad du äter och dricker kan påverka din andedräkt tillfälligt. Vitlök, kaffe, starka ostar, rökning och kolhydratfattig kost eller fasta är några exempel som kan ge dålig andedräkt. När du fastar eller äter en kolhydratfattig kost bildar kroppen kemikalier som kallas ketoner. Ketonerna frigörs i din andedräkt vilket kan göra att den luktar illa. 

Vad kan man göra?

För att bli av med dålig andedräkt är det viktigt att hålla munnen ren, för att hålla bort bakterierna som skapar illaluktande gaser. Borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll samt använd tandtråd, eller motsvarande, en gång per dag. Här kan du läsa mer om hur du håller mun och tänder rena och friska.

Du bör besöka din tandläkare regelbundet, undersöka dina tänder och behandla eventuella infektioner, laga hål och ta bort tandsten. Vi rekommenderar även att du besöker din tandhygienist som kan se vart det brister i dina rengöringsrutiner, och hjälpa dig med rätt teknik för att hålla munnen ren och frisk. Varför inte boka en tid redan idag?

Drick vatten flera gånger per dag för att ständigt hålla munnen återfuktad. Lider du av muntorrhet finns det flera produkter som kan hjälpa dig.

Planera när du vill äta mat som kan ge dålig andedräkt. Du kanske ska undvika att göra det kvällen före en efterlängtad dejt, ett viktigt affärsmöte eller inför tandläkarbesöket.